Προαθλητικός έλεγχος; 25 άνθρωποι στα επείγοντα μετά τον αυθεντικό μαραθώνιο.

1
Έμφραγμα μυοκαρδίου' του Μιχάλη Ράντου

Εικοσιπέντε άνθρωποι από 30 έως 60 ετών βρέθηκαν μετά τον Μαραθώνιο στα επείγοντα του Ευαγγελισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του InVitroMagazine.gr. Οι μαραθωνοδρόμοι – οι οποίοι φαίνεται ότι δεν άντεξαν την σωματική καταπόνηση – βρέθηκαν στο νοσοκομείο όπου εφημέρευε με συμπτώματα ζάλης, πόνους στο στήθος, εφίδρωση, αφυδάτωση, ταχυπαλμία, ενώ ένας 60χρονος που είχε υποστεί ελαφρύ έμφραγμα χρειάστηκε να παραμείνει για νοσηλεία και να εισαχθεί στην καρδιολογική κλινική. 

Προκύπτει το ερώτημα, πόσοι από τους μαραθωνοδρόμους είχαν υποβληθεί σε καρδιολογική και κλινική εξέταση πριν υποβάλλουν τον οργανισμό τους σ’αυτή την ακραία δοκιμασία;

Μιλώντας στο InVitroMagazine καρδιολόγος o κ.Ηλίας Σιώρας, ο οποίος είναι και μέλος της γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. Υγείας – Πρόνοιας Αττικής βάζει ένα ακόμη φλέγον ερώτημα: «Πόσοι από τους 35.000 δρομείς είχαν δωρεάν και έγκαιρο καρδιολογικό έλεγχο, πόσοι πλήρωσαν γι’αυτές τις εξετάσεις και πόσοι δεν υποβλήθηκαν επειδή δεν είχαν να πληρώσουν;»

Ο προαθλητικός έλεγχος στα παιδιά και τους νέους αθλητές, όπως υποστηρίζει ο καρδιολόγος κ.Σιώρας, θα έπρεπε να αποτελεί δωρεάν παροχή του κράτους, μέσω ενός οργανωμένου δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας με Κέντρα Υγείας και Υπηρεσίες Σχολικής Υγιεινής: «Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των νέων και των οικογενειών τους, πληρώνει αδρά τον προαθλητικό έλεγχο», υποστηρίζει ο κ.Σιώρας και συμπληρώνει : «Για ένα παιδί που θα πάει στην 1η Δημοτικού, πρέπει οι γονείς να πληρώσουν 80 ευρώ για καρδιολόγο και οφθαλμίατρο, δηλαδή περισσότερα απ’όσο κοστίζει ο ετήσιος σχολικός εξοπλισμός, σε ένα πρωτάκι. Ενα μικρό μέρος των νέων «βολεύεται» με εθελοντικές προσφορές γιατρών και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, δεν κάνει καθόλου έλεγχο. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που έχουμε τραγικά συμβάντα σε σχολεία και γήπεδα», συμπληρώνει ο καρδιολόγος.

Είναι γεγονός ότι κυβερνήσεις και ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Αθλητισμού, δίνουν αφειδώς οδηγίες και πότε κονδύλι για προαθλητικό έλεγχο. » Με τον πιο απλό έλεγχο θα μπορούσαν να διαγνωστούν εύκολα π.χ. καρδιακές παθήσεις που είναι εν δυνάμει επικίνδυνες, όπως η υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια. Αμέτρητο πλήθος νέων, αλλά και ενηλίκων σε ερασιτεχνικά σωματεία, σε γυμναστήρια, κολυμβητήρια κλπ, ζητά κάθε χρόνο «χαρτί γιατρού» για να μπορεί να αθλείται. Πώς, όμως, θα το εξασφαλίσει όταν αδυνατεί να πληρώσει ή όταν η δημόσια υπηρεσία του δίνει ραντεβού σε 3 μήνες; Ο προαθλητικός έλεγχος είναι μία σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί το κράτος να κοροϊδεύει με επιδερμικές κινήσεις και οδηγίες. Είναι οι ίδιοι οι κρατικοί παράγοντες που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αιφνίδιους θανάτους νέων, όταν οι ίδιοι τα έδωσαν όλα στις επιχειρήσεις υγείας», καταλήγει ο κ.Σιώρας.

πηγή: InVitroMagazine

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ ένα σχόλιο
Όνομα