Ο Eθελοντισμός στους Oρεινούς Aγώνες

0
ethelontismos

  συνέντευξη με τον Κλεάνθη Ξενιτίδη, εθελοντή του VFT

Τι σημαίνει εθελοντισμός για σένα;

 

Με μία φράση θα έλεγα ότι, εθελοντισμός είναι να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις απολαβές οποιασδήποτε μορφής.Σίγουρα για να γίνει κάποιος εθελοντής θα πρέπει να προσφέρει σε κάποιο αντικείμενο που του αρέσει. Ο εθελοντισμός θα πρέπει να συνδυάζεται με στιγμές που ευχαριστούν τον καθένα προσωπικά. Θεωρώ ότι αυτή πρέπει να είναι η ανταμοιβή του εθελοντή, να κάνει κάτι που του αρέσει προσφέροντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του.

 

Η προσφορά του εθελοντή είναι απαραίτητη για την διοργάνωση τέτοιου είδους αθλητικών δραστηριοτήτων, πιστεύεις πως η πολιτεία θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αθλητές και εθελοντές;

 

Κάθε χρόνο μετά από τον αγώνα στο Παρανέστι, διαβάζω και ακούω σχόλια αθλητών που μιλούν για την συμπεριφορά των εθελοντών και γενικότερα για τη συνολική αθλητική διοργάνωση. Τα σχόλια εστιάζουν στο πόσο πολύ βοήθησαν οι εθελοντές στους σταθμούς, πόσο τους ενθάρρυναν στην διαδρομή ,πόσο υποστηρικτικοί φάνηκαν απέναντι τους στη συνολική τους προσπάθεια, μικρά πράγματα που τελικά αποδεικνύεται ότι  έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Αναρωτιέμαι αν ο αγώνας θα είχε την ίδια επιτυχία χωρίς τους εθελοντές. Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αφορούν μία κατηγορία εθελοντών.

Η άλλη κατηγορία σχετίζεται με εθελοντές που δουλεύουν σχεδόν όλο το χρόνο για την διεξαγωγή αυτού του αγώνα και φαντάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και σε άλλους αγώνες. Είναι δεδομένο για μένα ότι χωρίς τους εθελοντές και των δύο κατηγοριών δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένα είδος αγώνα.

Μιλώντας συγκεκριμένα για το ορεινό τρέξιμο, νομίζω ότι η πολιτεία δεν είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι σε τέτοιου είδους διοργανώσεις και τη μόνη εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν μόνο κάποιοι δήμοι. Το ορεινό τρέξιμο είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, οπότε φυσικά θα ήθελα η πολιτεία να ενισχύσει και να επικροτήσει τέτοιες προσπάθειες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε  ακόμα περισσότερους εθελοντές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  σε αυτούς τους αγώνες.

 

Το χωριό του Παρανεστίου δέχεται πολύ θετικά τους αθλητές, είναι δύσκολη η προετοιμασία ενός τέτοιου αγώνα υπεραπόστασης;

 

Όπως σας είπα υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ασχολούνται με την προετοιμασία του αγώνα όλη τη χρονιά. Υπάρχουν κομμάτια του αγώνα που πρέπει να οργανωθούν πολύ πριν τον Οκτώβριο, όπως η γραμματεία η οποία δεν σταματάει να δουλεύει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Επίσης ένα κομμάτι που είναι επίπονο και χρονοβόρο είναι ο σχεδιασμός των διαδρομών σε συνδυασμό με την διάνοιξη και τον καθαρισμό των μονοπατιών όπως και άλλα πολλά πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχολούνται κάποιοι καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες και προσπάθειες γίνονται με απώτερο στόχο να υποδεχτούμε με τον καλύτερο και θερμότερο τρόπο τους αθλητές έτσι ώστε να νιώσουν συμπαράσταση και στήριξη στη συνολική τους προσπάθεια. Τα σχόλια που ακούμε κάθε χρονιά από τους αθλητές είναι πολύ ενθαρρυντικά και από αυτά τα θετικά σχόλια ανταμειβόμαστε και παίρνουμε δυνάμεις για την επόμενη χρονιά.

 

Τι θα έλεγες στους ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως θα θέλανε να συμβάλουν στην διοργάνωση κάποιου αγώνα, ο εθελοντισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των αγώνων;

 

Στον φετινό αγώνα αγγίξαμε τον αριθμό των εφτακοσίων εθελοντών οπότε είναι εύκολο να  κατανοήσετε ότι σε αυτές τις διοργανώσεις υπάρχουν ρόλοι για όλους όσους θέλουν να προσφέρουν. Ο οποιοσδήποτε θέλει να προσφέρει είναι ευπρόσδεκτος στην παρέα του VFT. Μεγάλο μέρος της επιτυχής διεξαγωγής του αγώνα βασίζεται στον εθελοντισμό οπότε μπορεί να χαρακτηριστεί επάξια ως ο ακρογωνιαίος λίθος σε τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Ο εθελοντισμός στους ορεινούς αγώνες

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σας, και μακάρι να σας έχουμε δίπλα μας πάντα.

 

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια που κάνετε να δημιουργήσετε μία ιστοσελίδα για το ορεινό τρέξιμο. Είναι κάτι που χρειαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρχει διαθέσιμη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ ένα σχόλιο
Όνομα