Συνεπείς στην ετήσια συνάντησή τους στον Υμηττό, αθλητές και διοργανωτές
Οι φετινοί αγώνες ορεινού τρεξίματος στον Υμηττό, υπό τον τίτλο “Υμηττός Epic”, θα μείνουν στην μνήμη όλων γιατί ολοκληρώθηκαν με επιτυχία παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν. Οι αθλητές διαπίστωσαν πως είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αθλητική δραστηριότητα με ασφάλεια και σεβασμό στα μέτρα για την δημόσια υγεία, ενώ γνώρισαν και το βουνό δίπλα στην πολύβουη πόλη σε ένα ιδιαίτερο φθινοπωρινό σκηνικό που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες. Τα χαμόγελα των δρομέων στα ψηλά του βουνού, ενώ ήταν μέσα στα σύννεφα είναι η ταυτότητα των φετινών αγώνων, σε πείσμα των καιρών.
Οι εγγραφές είχαν ολοκληρωθεί πάνω από έναν μήνα πριν την ημερομηνία των αγώνων, που φέτος μοιράστηκαν σε δύο ημέρες (24 και 28 Οκτωβρίου) για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων συνωστισμού. Πιστοί σε όσα ανακοινώσαμε από τον περασμένο Ιούνιο, δεν κάναμε καμία αλλαγή στις λίστες συμμετεχόντων, δώσαμε δικαίωμα επιστροφής χρημάτων μέχρι και την 21η Οκτωβρίου (3 ημέρες πριν τον πρώτο αγώνα) και δεν κάναμε καμία αντικατάσταση ακυρωμένων θέσεων.
Η διανομή των αριθμών έγινε με αυτόματο τρόπο χάρη στο μοναδικό παγκοσμίως μηχάνημα διανομής Chronokiosk της εταιρίας Chronolog και οι 390 συμμετέχοντες είχαν 22 ημέρες στην διάθεσή τους να παραλάβουν chip και αριθμό χωρίς καμία αναμονή.
Η τεχνική ενημέρωση ήταν διαθέσιμη σε μορφή video online μία εβδομάδα πριν από κάθε αγώνα.
Τα υγειονομικά ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες πριν και μετά τον κάθε αγώνα, επίσης αυτόματα online.
Οι εκκινήσεις και στους δύο αγώνες έγιναν με την μορφή ατομικής χρονομέτρησης. Κάθε δρομέας ξεκίναγε όταν αυτός το αποφάσιζε και ήταν έτοιμος, εντός ενός χρονικού περιθωρίου που έδωσε η διοργάνωση. Αυτή η μέθοδος δεν έφερε ποτέ άνω των 6-7 ανθρώπων ταυτόχρονα στην εκκίνηση, δεν υπήρξε συνωστισμός αναμονής. Όλο το εγχείρημα έχει καταγραφεί σε video και είναι διαθέσιμο online και για τους δύο αγώνες.
Το προσωπικό που εργάστηκε για τους αγώνες τήρησε ευλαβικά τα μέτρα για την υγιεινή (μάσκες – αποστάσεις – χρήση αντισηπτικού) και οι σταθμοί είχαν ατομικές συσκευασίες σε χάρτινα σακουλάκια και με συσκευασμένα τρόφιμα για τους συμμετέχοντες.
Επίσης για 3ή χρονιά δεν παρήχθησαν πλαστικά απόβλητα. Ο απολογισμός σε σκουπίδια ήταν 6 σακούλες απορριμμάτων με 100% οργανικό ή χάρτινο περιεχόμενο.
Αγωνιστικά η “Ανάβαση Τρελού” έγινε υπό άριστες καιρικές συνθήκες με 155 δρομείς να βρίσκονται στην εκκίνηση και να ξεκινάνε την προσπάθειά τους ένας-ένας. Νικητής ο ταχύτερος άνθρωπος του αγώνα μέχρι σήμερα, ο Αθανάσιος Παγουνάδης με νέο ρεκόρ διαδρομής (55’22”) αλλά και ανάβασης (32’20”). Ο Γιάννης Ηλίας (59’25”) ήταν στην δεύτερη θέση όντας πλέον ο τρίτος δρομέας στην ιστορία της διαδρομής που πετυχαίνει χρόνο κάτω από 60′ και στην τρίτη ο Σπύρος Λογοθέτης, περσινός νικητής και ο δεύτερος που έχει ολοκληρώσει την διαδρομή σε λιγότερο από 1 ώρα, με χρόνο 1ω00’31”. Στις γυναίκες νικήτρια η Νατάσα Σπανού με 1ω15’14” και την τρίτη καλύτερη επίδοση στο τμήμα της ανάβασης (45’39”). Δεύτερη η Νίκη Σαράντη σε 1ω18’24” και τρίτη θέση μετά από μάχη στα δευτερόλεπτα, η Δέσποινα Τσουκνάκη σε 1ω20’11”. Αποτελέσματα
Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου ήταν η σειρά του Υμηττός Epic που ξεκίνησε υπό αμφίβολες καιρικές συνθήκες καθώς η πρόγνωση έδινε πέρασμα μεγάλης κακοκαιρίας, ακριβώς τις ώρες διεξαγωγής. Μελετώντας προσεχτικά τα δεδομένα και το μικροκλίμα της περιοχής, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε νωρίτερα κατά 30 λεπτά το διάστημα εκκινήσεων έτσι ώστε να προλάβουμε την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων στα ψηλότερα τμήματα του βουνού.
145 δρομείς ήρθαν σταδιακά στον χώρο της εκκίνησης. Με επιτήρηση των συνθηκών κατά μήκος της διαδρομής από την διοργάνωση, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον αγώνα και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τρέξουν με ασφάλεια μέσα στα σύννεφα που είχαν σκεπάσει την κορυφογραμμή του Υμηττού.
Η τροχιοδεικτική σήμανση με τα λογοτυπημένα βέλη, επέτρεψε να ακολουθήσουν την διαδρομή όλοι οι δρομείς, παρά την περιορισμένη ορατότητα.
Νικητής ο συνήθης ύποπτος, ο Γιώργος Διαλεκτός που έχει συνδέσει το όνομά του με τον Υμηττό και είναι κάτοχος του ταχύτερου χρόνου διαδρομής. Φέτος τερμάτισε σε 2ω5’17” παρά το επίπονο διάστρεμμα που είχε μόλις λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό. Παρέμεινε στον αγώνα με χαμόγελο για να υποδεχτεί τους υπόλοιπους συναθλητές του, παρά το ατύχημά του. Δεύτερος ο 28χρονος Βασίλης Μπαλαμώτης σε 2ω8’28”, που μείωσε την αρχική διαφορά των 6+ λεπτών από τον Διαλεκτό στο τελευταίο κατηφορικό τμήμα. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γιάννης Γάκος σε 2ω10’1″.
Στις λίγες γυναίκες που τόλμησαν να δοκιμάσουν τα πόδια τους στο Epic, άνετη νικήτρια ήταν η μόλις 21 ετών Παναγιώτα Ράπτη με χρόνο 3ω18’49”. Δεύτερη η Σόνια Χαϊκάλ σε 3ω25’48” και τρίτη η έμπειρη σε μεγάλες αποστάσεις και τακτική στον αγώνα μας, Kayoko Tabata, σε χρόνο 3ω42’33”. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερες παρουσίες γυναικών, καθώς φέτος οι 8 που ξεκίνησαν τον αγώνα αποτελεί αρνητικό ρεκόρ! Τα αποτελέσματα
Και στους δύο αγώνες ισχύει η καινοτομία της βράβευσης των καλύτερων επιδόσεων ανά έτος ηλικίας στην κάθε διαδρομή, σε άνδρες και γυναίκες. Όποιος δρομέας βελτιώνει το ρεκόρ που έχει επιτευχθεί για την ηλικία του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια των αγώνων λαμβάνει ειδικό τρόπαιο, μια υπό κλίμακα τρισδιάστατη κεραμική αναπαράσταση του Υμηττού.
Η υλοποίηση των αγώνων είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας δεκάδων ανθρώπων. Οι σταθμοί επανδρώνονται από φίλους του αγώνα και είναι σταθεροί κάθε χρόνο στο ραντεβού της 28ής Οκτωβρίου. Τόσο ο σταθμός της Μονής Αστερίου όσο και ο σταθμός στην κορυφή (Goji Berry team) έχουν πλέον χρώμα και προσωπικότητα από τους εθελοντές που κάθε χρόνο είναι εκεί να υποστηρίξουν την προσπάθεια των δρομέων, φέτος με επιπλέον υγειονομικά καθήκοντα. Επίσης οι ενδιάμεσοι σταθμοί ελέγχου λειτουργούν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μεταδίδοντας τα περάσματα των αθλητών έτσι ώστε να υπάρχουν συγκριτικοί χρόνοι επιδόσεων και χρήσιμα συμπεράσματα για όλους.
Η επιτυχία των αγώνων οφείλεται σε όλους αυτούς τους αφανείς συντελεστές που καθιστούν εφικτή την διοργάνωση.
Η Chronolog λειτούργησε με επιτυχία τόσο την διαδικασία εγγραφών και πληρωμών online όσο και την διανομή με το σύστημα Chronokiosk. Επίσης έφερε εις πέρας την χρονομέτρηση παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Τα μετάλλια και τα τρόπαια όλων όσοι τερμάτισαν, χειροτεχνήθηκαν από το εργαστήρι Κεραμικής Κουρτζή με τα 200 χρόνια ιστορίας στην κεραμική τέχνη και την αναγνώριση από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Αρκετοί δρομείς παρέλαβαν μετάλλια με χαραγμένο το όνομά τους καθώς είχαν κάνει εγγραφή πριν την 31η Ιουλίου.
Τελικά οι ιδιαίτερες συνθήκες μπορούν να είναι ευκαιρία για μοναδικές αναμνήσεις, αρκεί να υπάρχει σχέδιο και θέληση να υλοποιηθεί!
Συνάντηση το 2021 για το 7ο Υμηττός Epic και το 10ο «Ανάβαση Τρελού».