Νέος Αγώνας Evrytania Trail Races 30 & 12km τον Ιούνιο του 2022
Κρίκελλο ενα χωριο που δεν πρέπει να χάσεις να το επισκευθείς.
Από το Καρπενήσι υπάρχει μια πανέμορφη ορεινή διαδρομή που διατρέχει πυκνά ελατοδάση και βουνά μεσαίου υψόμετρου με τελικό προορισμό τα κεφαλοχώρι Κρίκελλο Τον χειμώνα είναι ενας πίνακας ζωγραφικής πιάνει πολύ χιόνι και είναι από της ομορφότερες διαδρομές στην Ευρυτανία . Αυτή την εποχή είναι σίγουρο πως θα απολαύσετε τα εντυπωσιακά ορεινά της τοπία.
Από το Καρπενήσι έως το Κρίκελλο θα διανύσετε συνολικά 26 χιλιόμετρα. Το χωριό θα σας καλωσορίσει με την ευρύχωρη πλατεία (μια από τις ομορφότερες της Ευρυτανίας) όπου δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Αγ. Νικολάου, με τις βρύσες, τους καφενέδες και τις παραδοσιακές ταβέρνες.
Από το Κρίκελλο ο δρόμος με γρήγορες ευθείες κατηφορίζει για την κοίτη του Κρικελλοπόταμου και τραβά για τη Δομνίστα (Κρίκελλο-Δομνίστα 6 χλμ.).
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα επισκεφτείτε την τοποθεσία «Κοκκάλια» στα 1400μ, όπου δεσπόζει ένα οξυκόρυφο μνημείο. Εδώ το 279 π.Χ. οι Ευρυτάνες κατατρόπωσαν τις πολυπληθείς ορδές των Γαλατών εισβολέων του Βρέννου. Η παράδοση λέει ότι από τα οστά των ηττημένων Γαλατών πήρε και το όνομά της η συγκεκριμένη περιοχή.
Η ύπαρξη του Κρίκελλου πιθανολογείται από τα βυζαντινά χρόνια. Διαπιστώνεται σίγουρα από τα τουρκικά φορολογικά κατάστιχα του 1454. Γύρω στα 1650 το Κρίκελλο συγκροτείται πιο οργανωμένα με τη συνένωση 7 παλαιότερων διάσπαρτων ποιμενικών οικισμών (Αγκάθι, Μπολιάνες, Λογγιές, Κουμάσια, Κίθι, Κόρπη, Διαβολίτσι). Σκοπός η δημιουργία ενός ενωμένου και οπωσδήποτε πιο προστατευμένου κεντρικού οικισμού, λόγω της δράσης των ληστών, που λυμαίνονταν την περιοχή η οποία αποτελούσε ένα πολύ κομβικό πέρασμα στο δρόμο για το σαντζάκι της Ναυπάκτου. Λέγεται μάλιστα ότι οι επτά οικισμοί είχαν διάταξη κυκλικού σχήματος τύπου κρίκου (κρικέλας) από όπου κατά μία εκδοχή προήλθε και το όνομα του χωριού, αν και πιθανότερη θεωρείται η βλάχικης ή σλάβικης προέλευσης λέξη «Κιρκέλ». Η νερομάνα «Σωληνάρια» ήταν αυτή που θα παρείχε το απαραίτητο ζωογόνο υγρό στοιχείο για την κατοπινή ανάπτυξη του χωριού.
Στην πορεία το Κρίκελλο αναδείχτηκε σε σπουδαίο γεωργοκτηνοτροφικό κεφαλοχώρι και γνώρισε μεγάλη ακμή μέσα στους αιώνες. Επί τουρκοκρατίας αποτελούσε κέντρο ολόκληρου του βιλαετίου του Καρπενησίου. Ξακουστοί ήταν οι Κρικελλιώτες χτίστες, οι ραφτάδες και οι τσαρουχάδες.
Μεγάλη υπήρξε η συνεισφορά των Κρικελλιωτών και στην επανάσταση του 1821 στην οποία έλαβαν μέρος 74 ντόπιοι αγωνιστές, ενισχύοντας τα στρατιωτικά σώματα των Γιολδάσηδων, του Μπότσαρη, του Καραϊσκάκη και άλλων οπλαρχηγών.
Στις 23 Αυγούστου στο πανηγύρι της Παναγιάς, το Κρίκελλο ζει στους ρυθμούς του γλεντιού, του κεφιού και της παράδοσης. Οι Κρικελλιώτες είναι άνθρωποι καλόκαρδοι, φιλόξενοι και με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι πρωτοπόροι στον αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα παρθένα δάση της Ευρυτανίας.
Από την εμφάνιση και την επίσημη κήρυξη του επίσημου απελευθερωτικού αγώνα στη Δομνίστα στις 7 Ιουνίου 1942 και έως τις αρχές του Σεπτέμβρη, ο Άρης Βελουχιώτης δυναμώνει τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα, ενώ παράλληλα δημιουργεί ισχυρές βάσεις στήριξης στη Ρούμελη. Οι τάξεις του ΕΛΑΣ πυκνώνουν καθημερινά με νέους ενθουσιώδεις αντάρτες από τα χωριά του τόπου μας. Οι αντιστασιακές οργανώσεις γιγαντώνονται.
Μαγαζιά κάθε λογής που μαγεύουν κάθε απαιτητικό επισκέπτη με τα όμορφα, γευστικά μα πάνω από όλα παραδοσιακά πιάτα που σερβίρουν. Το Κρίκελλο μπορεί να γίνει τρόπος ζωής για κάθε επισκέπτη που είναι λάτρης της φύσης καθώς και της παράδοσης. Η ιδιαίτερη φιλοξενία από τους κατοίκους θα κερδίσει κάθε επισκέπτη.