Γιατί να τρέχω στο βουνο!

1
Γιατί να τρέχω στο βουνο!

Γιατί να αφήσουμε τους καναπέδες μας και να πάρουμε τα βουνά?

Τρέχοντας κιόλας?!?

Ερώτηση που συναντάω συνέχεια μιλώντας με τα άτομα που αθλούνται λιγότερο η περισσότερο προσπαθώντας να τους κάνω να συμμέτεχουν σε κάποιους ορεινούς αγώνες συνήθως μικρής απόστασης μέχρι 10χιλ.

Μεγαλύτερη δυσκολία συννενόησης συναντάω κυρίως στο γεγονός πως οι σημερινοί κάτοικοι αυτού του τόπου με τεράστια ιστορία δεν έχουν μπεί ποτέ στον κόπο να κατανοήσουν την σημασία της μάχης του μαραθώνα και των γεγονότων που ακολούθησαν μετά, πόσο πολύ αυτη η προσπάθια των αρχαίων επηρέασε την ανάπτυξη της ευρώπης του πολιτισμού της καθώς επίσης και των θρησκευτικών της πεποιθήσεων.

Στο πλαίσιο της μάχης αγγελιοφόρος ή αγγελιοφόροι (κατά πάσα πιθανότητα είναι το ίδιο πρόσωπο)διασχίζει τρέχοντας απόσταση Αθήνα-Σπάρτη-Μαραθωνα  και στη συννέχεια την διαδρομή Μαραθώνα-Αθήνα μεταφέροντας αυτή την φορά το μύνημα που έμελε να καθορίσει την ζωή μιας ολόκληρης ηπείρου και κατεπέκταση του πλανήτη έως τις μέρες μας.

Διαδρομή που ακολούθησε ακούραστος αγγελιοφόρος την χαρακτήριζαν πέτρα, χώμα λιγότερο και περισσότερο δύσκολα μονοπάτια μαζί με ατελείωτες ανηφόρες και κατηφόρες.

Συμπέρασμα όλου αυτού ειναι πως όσο μαραθώνιος τόσο και η υπεραπόσταση είναι κατεξοχήν ορεινή διαδρομή και ελπίζω η άδικη μη συμμετοχή ορεινών αγώνων και αγώνων υπεραποστάσεων στους ολυμπιακούς αγώνες θα αποκατασταθεί.

Πιστεύω πως οι λόγοι που ανέφερα είναι αρκετοί να προβληματήσουν έναν υποψήφιο αθλητή ορεινού τρεξίματος ούτος ώστε να αφήσει λίγο στην άκρη τα κοινωνίκα, oικονομικά, θρησκευτικά και πολιτικά προβλήματα αυτού του τόπου και να έρθει μαζί μας να γνωρίσει τα μοναδικά βουνά της Ελλάδος με τα υπέροχα χωριά τους και την ειλικρινή φιλοξενία που μας παρέχουν οι κάτοικοι περιοχών που διεξάγονται οι αγώνες.

Το άρθρο αυτό έχει το στόχο να σας αφυπνίσει αθλητικά να ξεκινήσετε τρέξιμο μισής ώρας στο πάρκο της γειτονιάς, σιγά σιγά ανεβάζοντας χρόνο και απόσταση και μετά γιατί όχι ένα ωραίο τρέξιμο στο πλησιέστερο βουνό.Τα τέλεια προγράμματα των πρωταθλητών που επιζητούν συνήθως οι αρχάριοι είναι περιττά, κανένα πρόγραμμα έναν αρχάριο δεν μπορεί να τον κάνει πρωταθλητή.

Συγκεντρωθείτε στα πράγματα που σας αφορούν άμεσα: αρκετές διατάσεις πρίν και μετά το τρέξιμο, ξεκίνημα τρεξίματος με χαλαρό ρυθμό για τουλάχιστον 15λεπτά και επίσης σημαντικός παράγοντας  είναι η ενυδάτωση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.Το νερό το πίνουμε πριν διψάσουμε γιατί όταν διψάσουμε είναι ήδη σχετικά αργά.

Ξεκινήστε το τρέξιμο και η στήλη αυτή θα βρίσκετε δίπλα σας με πιο συγκεκριμένα προγράμματα και στην συνέχεια πιο εξειδικευμένα, θα μάθετε για το ‘long run’ εναλλακτικές προπονήσεις, πλειομετρικά προγράμματα και ενα σωρό άλλα μικρά και μεγάλα μυστικά του ορεινού τρεξίματος.

Φορτώστε το μυαλό με θέληση, τα πόδια με χιλιόμετρα,  τα πνευμόνια με οξυγόνο και για τα υπόλοιπα μην ανησυχείτε η κοινότητα των δρομέων βουνού θα ειναι δίπλα σας.

Tomas Domazetovic

Επόμενο άρθροZagori Mountain Race 50km | 2012 | Video
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ ένα σχόλιο
Όνομα